Pressemelding -
TINE sender tilbake over 54 millioner kroner til melkebøndene i Troms og Finnmark
I Troms og Finnmark deler 316 melkeprodusenter 54,6 millioner kroner tilbakebetalt fra TINEs overskudd for 2021. Bøndene i Troms og Finnmark tar hver ut 172 000 kroner i snitt fra samvirkets overskudd.
Styret i TINE har valgt å ta kraftfulle grep for å avhjelpe melkebøndenes krevende økonomiske situasjon.
— Nødvendige kroner til rett tid som viser styrken i samvirket og samtidig er det mulig grunnet fornuftig og solid økonomisk styring over mange år, konstaterer melkebonde og styreleder i TINE Marit Haugen.
TINE eies i samvirke av nesten 9 000 melkebønder over hele landet. Til sammen får melkebønder som leverer melken sin til TINE utbetalt over 1,4 milliarder kroner av årets overskudd på 1,7 milliarder kroner.
Stor verdiskapning fra bøndene i Troms og Finnmark
I Troms og Finnmark sysselsetter TINE-bøndenes melkeproduksjon i tillegg 190 årsverk fordelt på fem meierier og ett sentrallager i regionen. I Troms har TINE meieri og et større sentrallager i Harstad og en terminal i Tromsø. I tillegg et nytt meieri på Storsteinnes med offisiell åpning 17. mars.
I Finnmark har TINE to meierier: i Alta og i Tana.
TINE kjøper i tillegg tjenester hos lokale underleverandører i regionen som i sum skaper 210 årsverk i næringslivet i Troms og Finnmark
Samfunnsøkonomisk Analyse har beregnet den samlede sysselsettingseffekten av næringskjeden for TINE-melka i Troms og Finnmark til 960 årsverk.
Bøndene i vår nordligste region tar i år ut 54,6 millioner kroner av TINEs overskudd. Noe som gir et snitt for hver melkeprodusent på 172 000 kroner.
Om dere ønsker å besøke eller snakke med en av våre eiere kan dere kontakte:
Troms:
Magna Nordgård-Melander, Tromsdalen, mobil: 917 48 848.
Finnmark:
Geir Ove Mannsverk, Alta. Mobil: 977 25 521.
Eies av bøndene, styres av bøndene
Med en etterbetaling på 98 øre per liter melk levert, eller i overkant av 200 000 kroner totalt i snitt per TINE-bonde, er dette den høyeste etterbetalingen i TINEs historie.
TINEs bønder velger selv sitt eget styre, gjennom demokratiske prosesser utgått fra produsentlag med melkebønder over hele landet. For å bidra til den pressede økonomiske situasjonen til mange av TINEs eiere har styret valgt å øke etterbetalingene fra 2021 med over 300 millioner kroner.
— Jeg vet jeg snakker på vegne av hele organisasjonen når jeg sier at det er dette som er motivasjonen vår. Når vi ser på hva dette resultatet betyr for bonde og lokalsamfunn og de enorme ringvirkningene eierne våre har på landet vårt, så er dette selve beviset på hva som skiller TINE fra konkurrentene og hva vi egentlig jobber for, sier konsernsjef Gunnar Hovland.
Mindre overskudd – mer utbytte
Driftsresultatet for TINE Gruppa ble 1 725 millioner kroner, 50 millioner kroner svakere enn 2020. Salgsinntektene på 24,045 milliarder kroner var en reduksjon på 0,1 prosent sammenlignet med fjoråret.
—Det er et meget solid resultat for oss, tett på rekordåret i 2020, til tross for økte kostnader og en nedadgående kurve mot slutten av året. Nå må vi brette opp ermene og fortsette inn i mer krevende tider. Sammen skaper vi et levende Norge sier vi, det beskriver samfunnsoppdraget vårt, avslutter Hovland.
Faktaboks: Disse verdiene skaper TINE-melka nasjonalt
Totalt fotavtrykk hele næringskjeden: 22,6 mrd kr.
Totalt sysselsatte i hele næringskjeden: 25 890 årsverk
Så mye fikk bøndene igjen fra TINEs overskudd: 1,4 milliarder kr.
Så mye utgjør etterbetalingen i snitt pr. bonde: 201 500 kroner
Antall melkeprodusenter (foretak): 6997
Faktaboks: Disse verdiene skaper TINE-melka i Troms og Finnmark:
Totalt fotavtrykk hele næringskjeden: 810 millioner kroner
Totalt sysselsatte i hele næringskjeden: 960 årsverk
Så mye fikk bøndene i fylket igjen fra TINEs overskudd: 54,6 millioner kroner
Så mye utgjør etterbetalingen i snitt: 172 800 kroner
Antall melkeprodusenter (foretak): 316
Emner
Regions
Det er nesten 9 000 melkebønder over hele Norge som i samvirke eier TINE. Hver dag lages og leveres noen av landets mest kjente og kjære produkter med lidenskap og kjærlighet, bygget på tradisjoner som strekker seg helt tilbake til 1856 og etableringen av Nord-Europas første andelsmeieri.
Sammen skaper vi et levende Norge